Az egyablakos épületenergetikai tanácsadóirodák első európai csúcstalálkozója az EU Peers szervezésében

Az egyablakos épületenergetikai tanácsadóirodák első európai csúcstalálkozója az EU Peers szervezésében

Az egyablakos épületenergetikai tanácsadóirodák első európai csúcstalálkozója az EU Peers szervezésében

Az Európai Unió 2050-re az energiahatékonyság javításával és az energetikai felújítások felpörgetésével karbonmentessé kívánja tenni a teljes európai épületállományt. Az otthonuk felújítását tervező lakástulajdonosok azonban gyakran frusztráló akadályokba ütköznek. A legtöbb európai országban már működnek a felújítási procedúrát megkönnyítő komplex lakásfelújítási szolgáltatások vagy egyablakos tanácsadóirodák, de jóval több ilyen innovatív szervezetre van szükség. A közelmúltban indult új kezdeményezés, az EU Peers célja az egyablakos szolgáltatók támogatása szakmai közösség létrehozásával, amely lehetővé teszi számukra a továbbfejlődést, a tapasztalatcserét, láthatóságuk növelését és az érdekképviseletüket. A hálózat első csúcstalálkozóját június 11-én tartották Brüsszelben több mint hetven egyablakos szolgáltató és partnerszervezeteik részvételével, de a projekt célja, hogy három év alatt 600 tagot vonjon be Európa-szerte. Az Energiaklub örömmel vesz részt az izgalmas kezdeményezésben.

Jöjjön a felújítási hullám!

A lakóépületek 2020-ban az Európai Unió végső energiafogyasztásának több mint negyedét adták. A legtöbb uniós országban a lakások legalább fele az 1970-es évek előtt épült, és rossz energiahatékonyságú.

Sajnos a legtöbb tulajdonosnak lakásfelújításkor komoly nehézségekkel kell szembenéznie: finanszírozási nehézségekkel, a megfelelő kivitelezők kiválasztásával és a felújítási projekt felügyeletével. Ráadásul a társasházakban mindez a döntéshozatal nehézkességével párosul.

Nem meglepő, hogy a súlyozott éves energetikai felújítási arány rendkívül alacsony, 1% körüli, sőt, egyes térségekben gyakorlatilag egyáltalán nem történik energetikai felújítás.

Az egyablakos ügyintézési pontok olyan innovatív szervezetek, amelyek komplex lakásfelújítási szolgáltatásokat kínálnak – többek között műszaki, jogi, pénzügyi információkat nyújtanak. Ezzel egyszerűbbé, személyre szabottá és elérhetővé teszik az energetikai felújítást. Már több száz ilyen működik szerte Európában, de még többre van szükség belőlük az energiahatékonysági és klímacélok megvalósításához. A jó hír az, hogy az EU előírja a tagállamoknak, hogy minden 80 000 lakosra vagy régiónként legalább egy egyablakos tanácsadóirodát nyissanak. Az egyes országokban működő irodák részben nagyon hasonló, részben teljesen eltérő nehézségekkel küzdenek az országonként eltérő szabályozás és finanszírozási mechanizmusok következtében.

Színre lép az EU Peers

Az újonnan indított EU Peers kezdeményezés célja az egyablakos irodák megerősítése. Az egyablakos ügyintézési pontok és az őket támogató szervezetek (önkormányzatok, pénzintézetek, energiaügynökségek, civil szervezetek) hálózatát építi ki – három éven belül 600 tagot terveznek. Ez a szakmai közösség lehetőséget biztosít az online és személyes tudásmegosztásra és együttműködésre a hat részt vevő országban (Olaszország, Franciaország, Spanyolország, a balti államok, Magyarország, Írország) és egy összeurópai fórumon.

Az EU Peers emellett az egyablakos irodák érdekképviseletét is ellátná: fellép a jobb szabályozási feltételekért, európai és nemzeti szakpolitikai ajánlásokat dolgoz ki, szakpolitikai vitákat szervez, és párbeszédet folytat önkormányzatokkal és a piaci szereplőkkel.

Az első közös találkozó

Az első EU Peers csúcstalálkozóra június 11-én került sor Brüsszelben, amelyen több mint 70 egyablakos szolgáltató és az őket támogató szervezetek vettek részt. A számos tagállamból érkező résztvevők kerekasztal-beszélgetések, kreatív feladatok és kiscsoportos megbeszélések keretében ismerkedtek meg egymással.

Az esemény megnyitóján Stefan Mosert, az Európai Bizottság osztályvezetőjét Thomas Brose, a Climate Alliance ügyvezető igazgatója faggatta az épületfelújítások szakpolitikai keretéről és az egyablakos irodák ebben elfoglalt helyéről. Stefan Moser szerint az, hogy az egyablakos szolgáltatók bekerültek az energiahatékonysági irányelvbe és az épületek energiateljesítményéről szóló irányelvbe, egyértelmű jelzést ad: az egyik legfontosabb energetikai otthonfelújítási eszközként tekinthetünk rájuk. Moser azt is hangsúlyozta, hogy az egyablakos irodák helyi munkahelyeket is teremtenek.

Az EU PEERS projektet (101120790 LIFE22-CET-EU Peers) az Európai Unió LIFE programja társfinanszírozza a 3875032 számú támogatási megállapodás keretében.

Facebook Comments