Kénsavcseppecskéket, szulfátrészecskéket és kormot lélegzünk be

Kénsavcseppecskéket, szulfátrészecskéket és kormot lélegzünk be

Kénsavcseppecskéket, szulfátrészecskéket és kormot lélegzünk be

Az Európai Népegészségügyi Szövetség jelentése szerint Magyarország légszennyezettsége európai viszonylatban is kimagasló. Az ebből eredő megbetegedések és a halálozások költsége konkrét pénzösszegben is kifejezhető, 3300 millió euró, ami a Budapesten megtermelt GDP 6,2 százalékának felel meg. Az Energiahajó Miért olyan rossz a budapesti levegő? című beszélgetésében a légszennyezés okairól és a megoldási lehetőségekről beszélgettek a meghívott szakértők.

A légszennyezettség a csendes gyilkos, amivel megtanultunk együtt élni, pedig nem lenne szabad. Nagyon keveset beszélünk erről a kérdésről annak ellenére, hogy rengeteg ember korai halálozásához vezet, vélekedett Lehoczky Annamária meteorológus, éghajlatkutató, a Másfélfok környezeti szakújságírója.

A légszennyezettség káros hatásai mára számszerűsíthetőek a várható élettartam szerint. A Chicagói Egyetemen dolgozták ki az Air Quality Life Index (AQLI) nevű mutatót, mely szerint a szennyezett levegő, elsősorban a szálló por magas koncentrációja egy átlagos magyar életét 4,3 hónappal rövidíti meg, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5,8 hónappal. Egy átlagos európai 3 hónapot veszít el az életéből. Lehoczky szerint az uniós és a nemzeti határértékek nem elég szigorúak, a WHO által ajánlott határértékekhez képest magasabbak, ezért folyamatosan egészségkárosító hatásnak vagyunk kitéve.

Gyakran találkozunk az európai nagyvárosokban szmoggal is, amikor gyakorlatilag a szennyező anyagok feldúsulnak a levegőben. A szmog egyik típusa jellemzően télen fordul elő, ezt hívjuk londoni szmognak, ami egy maró füstköd, kénsavcseppecskékből, szulfátrészecskékből és koromból, forrása a szilárd tüzelés – ezt jól ismerjük Magyarországon. Ahol kevésbé fordul elő szilárd tüzelés, ott megjelennek a nitrátok és nitrogénoxidok is a levegőben.

A másik típusú szmog nyáron jellemző, a nevét Los Angelesről kapta. Olyan nagyvárosokban alakul ki, ahol nagy a forgalom, ezért jelentős a közlekedésből származó szennyezés, közben nagyon erős a besugárzás, szélcsend és kellemes meleg van. Ilyenkor a gépjárművekből származó nitrogénoxidokból felszín közeli ózon képződik, ami ugyancsak rendkívül káros az egészségre. 

Nem tudunk jól fűteni

Ahogy megérkezik a fűtési szezon, ezt azonnal érezni a levegőben, a jelenséget a nagyvárosokban és a kistelepüléseken is tapasztalhatjuk, és egyértelműen a nem megfelelő szilárd tüzelésre lehet visszavezetni, mondta Csontos Csaba geográfus, az Energiaklub energiaszegénység szakértője. A tüzelésből adódó légszennyezés alapvetően az emberek tudatlanságára vezethető vissza, éppen ezért a szemléletformálás a helyes tüzelésről nagyon fontos lenne, de nagyon hosszú folyamat.

Az energiaszegénység nemcsak a mélyszegénységben élőket sújtja, hanem mindazokat a háztartásokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megfelelő szintű életminőséget biztosítsanak maguknak, például a fűtést vagy más energiaszolgáltatást ki tudjanak fizetni.

A megoldás komplex

A légszennyezés forrásait pontosan ismerjük, a káros hatásokkal is tisztában vagyunk, de megoldani sokkal nehezebb, mert merev törvényszerűségek állnak a háttérben, amiket nagyon nehéz megváltoztatni. A légszennyezésnél fontos elmondani azt is, hogy egyik a tipikus civilizációs ártalmaknak – sokkal többen és sokkal sűrűbben lakunk, közlekedünk, ezért a káros anyagok sokkal nagyobb problémát okoznak, a hatások összeadódnak, mondta Szabó Árpád urbanista, építészmérnök, a BME Urbanisztika Tanszékének vezetője. A megoldások keresésekor gyakran absztrakt dolgokra kell gondolni, mert a probléma összetettsége miatt az egyszerű, nyilvánvaló válaszok nem elegendőek.

A két legnagyobb probléma lakossági szempontból a fűtés és a közlekedés, amik nagyon összefüggenek azzal, hogy hol élünk. Szabó a városi és a vidéki életet összehasonlítva arra jutott, hogy városban kevesebbet közlekedünk, mert minden közelebb van, városban kevesebbet is fűtünk, mert kisebb is a lakás és a társasházi közeg is kevesebb fűtést igényel, azaz a városi ember sokkal kevesebbet káros anyagot bocsát ki. Mindezekre visszavezethetően pedig az energiaszegénység is sokkal inkább jellemző a vidéki családi házas területeken.

A beszélgetésben szó esik még arról, hogy a légszennyezettség hogyan függ össze a COVID terjedésével. A szakértők elmondják, hogy egy társasházban élve mit lehet tenni annak érdekében, hogy fűtéssel minél kevésbé szennyezzük a környezetet. Kifejtik a véleményüket a szmogriadóról és a téli mamuszviselés rejtelmeiről.

Tartson velünk, és hallgassa végig a beszélgetést!

Facebook Comments