Cikkajánló hétvégére: zoonózisos megbetegedéseken át az emberi komposztálásig

Cikkajánló hétvégére: zoonózisos megbetegedéseken át az emberi komposztálásig

Cikkajánló hétvégére: zoonózisos megbetegedéseken át az emberi komposztálásig

Bizarr és meglepő hírek hada a hétvégi cikkgyűjteményünkben: olvashatsz a legújabb amerikai találmányáról, a természetes szerves redukcióról, azaz az emberek halál utáni komposztálásáról, az IKEA meglepő befektetéséről, állatokról emberre átterjedő megbetegedésekről, és hallgathattok podcast beszélgetést az országunk „orchidiótájával” is.

Fotó: Pixabay

Erdőt vett az IKEA. Egy több, mint 44 négyzetkilométeres erdőt vett az IKEA a The Conservation Fund nevű nonprofit szervezettől. Vállalta a terület fenyői illetve az ott élő üregteknős populáció megóvását és a fenntartható fakitermelést. Ameddig be nem fejeződik a tranzakció, bárki szabadon látogathatja az erdőt.

Ingka Investments acquires forestland in United States from The Conservation Fund>>

A seattle-i székhelyű Recompose vállalat új lehetőséget kínál az embereknek a földi élet elhagyására: a maradványaikat talajjal töltött csőbe rakják, és hagyják, hogy a baktériumok egy hónap alatt komposzttá változtassák. Tavaly novemberre a Recompense megkezdte szolgáltatásainak előrendelését, december végén pedig hivatalosan megkezdte a komposztálást.

America’s First Composting Funeral Home Is Finally Open>>

A történet szereplője a magyar növényfotográfia egyik úttörője, aki valamikor a két világháború között különleges megjelenésű orchideát: egy sallangvirágot fényképezett. A kép elkészítéséhez a megfelelő perspektívát keresve lehasalt a földre, fényképezőgépét fekete vászonanyaggal takarta le és ez alá bújva nézett a gép keresőjébe. Már egy ideje látszólag mozdulatlanul feküdt a növény előtt s várta, hogy elálljon a szél és a kép elkészítéséhez a fényviszonyok a lehető legjobbak legyenek. Elmélyült tevékenysége közben észre sem vette, hogy társasága akadt: egy idősebb parasztember figyelte már percek óta. A bácsi csak annyit látott, hogy egy városi, „vasalt nadrágos” ember hasal a fűben, aki a fejére fekete ruhát terített…

– Hülyének tetszik lenni?

– Igen – mondta elhaló hangon Molnár V Attila, a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékének professzora a kosborfélék és más ritka és veszélyeztetett növények tudósa, akit Sarkadi Péter kérdezett a Greenfo podcastjében.

A fantomtól a megörökítettig: egy „orchidióta” szerelmei>>

Egyre nagyobb az esélyük az állatokról emberekre átterjedő megbetegedések kialakulásának és elterjedésének. A klímaválság elleni harc nem tűnt el, csak átalakult, a különböző válságok között egyértelműen felfedezhető a kapcsolat. Míg az egygyermekes családmodell visszaüt Kínában, a Covid-19 jobbá tette az emberiséget. Minderről Sipos Katalin biológus, Zsoldos István közgazdász és Borbáth Endre politológus beszélt az online Energiahajón.

Válságos év jön, vagy normálissá válik a világ? – a biológus, a közgazdász és a politológus válaszol>>

Remek írás, sok hasznos információval. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének az orruknál tovább látni és hajlandók önállóan tájékozódni annak érdekében, hogy kizárják az atomlobbi folyamatosan minden fejlődést félremagyarázó, huszadik századi szemléletű kommunikációját.

Kövesd élőben az energiaforradalmat>>

Az Európai Beruházási Bank bejelentette, hogy igazodva az EU 2050-re kitűzött karbonsemlegességéhez és a Párizsi Klímaegyezményhez, 2021 végéig minden fosszilis energia alapú projekt finanszírozását kiiktatja portfóliójából, beleértve a gázt is. A befektetési bank tevékenységének 50 százalékát környezet-, és klímavédelmi területekre koncentrálja, 2030-ig összesen 1000 milliárd euróval támogatva a klímacélok elérését.

‘Gas is over’: EU bank chief signals phaseout of fossil fuel finance>>

Legalább 200 milliárd forintos drágulást és egy éves késést jósolnak az angliai Hinkley Point C atomerőműnek. Az EDF vezetője anno azt ígérte a briteknek, hogy már ’2017-ben az onnan érkező árammal süthetik a pulykájukat’ – írja a Financial Times cikke. Az EDF projektjei közé tartozik a francia Flamanville és a finn Olkiluoto reaktorainak építése, melyekre szintén csúszászok és költségtúllépések jellemzők.

Hinkley Point C nuclear power station cost rises by £500m>>

Facebook Comments